Friday 3 May 2013

Masak campak-campak

Rasenye lama sangat dah aku tak memasak kat rumah..Ye la, pagi-pagi dah bangun gi keje, sampai rumah around 4.30pm camtu, terus focus on Shakira.. Jadik, semalam tetibe aku terajin sket nak masak lak..Lepas settled appointment Shakira kat Klinik Kesihatan Cheras, terus pegi Giant and beli barang-barang.. Disebabkan aku dah 3 minggu berhenti makan nasik, so aku decided nak masak pasta je..hehehe.
Sebelum ni pasta yang selalu aku masak cuma bolognese spaghetti je..tapi semalam aku cuba masak Aglio Olio.. Sangat simple to the max...dan tak perlu banyak bahan-bahan pun... sebab ni adelah rancangan masak-masak cincai, simple dan nak cepat siap so leh cepat makan!

Bahan-bahan: (untuk setengah kotak spaghetti)
> Bawang putih (dalam 5 ulas kasik cincang)
> Minyak zaitun
> Butter
> Lada hitam
> Parsley flakes
> Oregano (yang ni aku menambah sendiri je)
> Chilli flakes (kalau takde,gune cili kering potong kekecik pun boleh)
> Garam
> Udang, sotong, kupang (aku tambah beef pastrami)
> Opkos la kena ade spaghetti

OK, ni cara-cara nak sediakan Aglio Olio, hah tergeliat lidah memasing,hahaha..
> Rebus spaghetti cam biase, taruk sket minyak ngan garam supaya tak melekat
> OK, ketepikan spaghetti
> Dengan sedikit minyak zaitun, goreng pastrami dulu,kalau korang ade letak la..sebenarnye tak payah pun..
> Tepikan pastrami, guna minyak yang sama, taruk sikit butter, then masukkan bawang putih
> Tumis jangan sampai hangit lak. Masukkan udang ngan kupang ngan sotong..jangan goreng sampai over- cooked.
> Masuk air sikitttt je
> Pastu masukkan lada hitam, oregano (kalau nak), chilli flakes dan parsley.Kekdahnye beria aku carik fresh parsley tapi tak jumpe..So aku beli parsley flakes je..
> Perasakan dengan garam..
> Dah agak-agak ok, masukkan spaghetti, gaul rata..
> Dah siap!!!!! leh la tabur sikit parsley flakes untuk garnish,cheh poyo aku!hahaha

Maka,inilah hasilnya..Aku pun tatau lah sedap ke tak.Kalau aku tanye Ajad, manjang dia kate sedap..sebab kalau kate tak sedap, ade yang tarik muncung 14 inci,hahahaha..
Kat bawah ni ade gegambo yang might helps..Kalau memenda basic macam udang sotong bagai tu tak payah la aku nak upload gambo..sume orang pun tau rupe bentuknya,ehehehe..
Black pepper,oregano,parsley ngan chilli flakes
extra virgin olive oil
Ni spaghetti
Nilah dia hasilnye..

P/S: jangan kedekut bawang putih..adh namenye pun kalau translate adelah MINYAK & BAWANG PUTIH,ehehehe




No comments:

Post a Comment