Apepun, resepi ni aku post atas permintaan beberapa orang..
aku yang tak reti masak ni pun leh buat dengan jayanye..rasenye pasni aku nak meniaga makanan lak la kot..wahahaha...
Ni adelah menu berbuka aku ngan Ajad semalam..sebab kitorang makan berdua je semalam,aku pun takdelah beria nak masak lelebih kan. Makan satu dua juadah je dah kenyang sampai ke sahur (amboiiii melampau)hahahaha..
Maka,check this menu out :
Yee Mee versi sizzling tak brape nak sizzling (for 2 pax)
- Yee Mee (2 gulung)
- Bawang putih 3-4 ulas (cincang)
- Halia (hiris nipis)
- Ayam potong cecomel
- Cendawan shitake (aku carik tak jumpe kat supermarket,so aku pakai je brown button mushroom)
- Kicap cair (dalam 2 sudu besar)
- Kicap Pekat (dalam 2 sudu besar)
- Sos tiram (dalam 2 sudu besar jugak)
- Air (dalam 2 cawan camtu)
- Lada hitam
- Garam
- Sawi
- Telor (jika perlu)
- Minyak bijan
- Tepong jagung
- Cili kering (potong 2-3)
Cara-caranya ye puan-puan
- Tumis bawang putih ngan halia.
- Masukkan ayam. Goreng sekejap.
- Masukkan air, sos tiram, kicap cair dan kicap pekat. Biarkan mendidih sekejap.
-Masukkan cendawan, lada hitam, cili kering dan perasakan dengan garam..
- Taruk sikit minyak bijan
- Bancuhkan tepong jagung ngan air dulu,kalau korang masukkan terus nanti jadik berketul-ketul lak.
- Dah bancuh tepong jagung, tuang dalam kuah, kacau sampai pekat..
- Last skali masukkan yee mee, sawi dan telor..Dalam 2-3 mins camtu, dah boleh hidang!
SENANG GILE KAN? aku ade tambah sket cili boh sebab nak bagi pedas sket,tapi sebenarnye lada hitam dah cukup dah kot,hahaha.. Inilah hasilnya!
No comments:
Post a Comment